Zonnepanelen leveren meer geld op door zonnig voorjaar

Zonnepanelen leverden het eerste half jaar meer geld op dan in het eerste half jaar van 2013. Dat komt vooral doordat het eerste half jaar van 2014 zonnig was. Zonnepanelen leverden bijna 20 procent meer op dan vorig jaar. Voor eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie betekent dat een opbrengst van zeker 48 euro meer dan het jaar ervoor.

Lagere energierekening
Doordat de opbrengsten van zonne-energie hoger zijn, gaat de energierekening omlaag. Dat zegt energiemaatschappij Essent. Het bedrijf analyseerde het aantal zonuren en instralen. Het KNMI leverde daar de gegevens vooraan.

Vooral de maanden maart en juni waren zonniger dan vorig jaar. Nu is het niet zo dat een zonnepaneel alleen werkt als de zon schijnt, ook als het bewolkt is levert een zonnepaneel stroom op. Maar bij een volle zon leveren zonnepanelen natuurlijk meer stroom op. In het eerste half jaar van 2014 scheen de zon 952 uur. Dat was vorig jaar 793 uur.

Extra opbrengst
In maart scheen de zon 203 uur, dat was vorig jaar nog maar 123 uur. Daar zijn eigenaren van zonnepanelen blij mee, want het levert een extra opbrengst van 199 euro op. De maand juni was goed voor 228 uur zon, tegenover 177 uur vorig jaar. Dat leverde 6 euro op.

Essent keek ook naar hoe zonnig het normaal gesproken is. Dit jaar scheen de zon 108 uur meer. Eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie profiteerden daardoor van een opbrengst van 28 euro meer dan normaal.

De energierekening omlaag brengen
Met zonnepanelen voorzien huishoudens zichzelf voor een groot gedeelte van stroom. Op die manier kunnen gezinnen de energierekening flink omlaag brengen. Niet alleen de extra opwek van zonne-energie zorgde voor een lagere energierekening.

Klanten van Essent gebruikten ook minder gas. De energiemaatschappij zag het gasverbruik met ongeveer 21 procent dalen. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden een voordeel van zeker 115 euro heeft op de gasrekening over de maanden januari tot en met juni. In de toekomst kan de klant mogelijk nog meer besparen door het opwekken van groene energie.