Windobligaties Eneco lopen storm

In één week tijd heeft energiebedrijf Eneco en het aantal verkochte windobligaties weten te verdubbelen. Twee weken geleden brachten windobligaties 1,25 miljoen euro in het laatje van de energieaanbieder.

Een week later groeide dat bedrag door naar ruim 2,8 miljoen euro. Dat schrijft het energiebedrijf op zijn website. Binnen één week verkocht de energieaanbieder al ruim 50.000 windcertificaten.

Windcertificaten
Iedereen in Nederland kan in Nederland een zogenoemd windcertificaat kopen bij het energiebedrijf. Consumenten die geen klant zijn van Eneco mogen ook meedoen. Een dergelijk windcertificaat kost 25 euro per stuk.

Binnen 1 week verkocht de energieaanbieder zo’n 50.000 windcertificaten. Een week later waren dat er al 110.000 windcertificaten, een ruime verdubbeling. In totaal is nu een kwart van alle beschikbare windcertificaten verkocht.

Crowdfunding
Met het verkopen van windobligaties heeft Eneco één van de grootste crowdfundingacties voor de financiering van nieuwe windmolens in Nederland op poten gezet. Toch is het opgehaalde bedrag nog lang niet voldoende.

Het bedrijf wil namelijk in totaal 10 miljoen euro ophalen. Dat lukt niet alleen via de verkoop van obligaties. Met de verkoop van obligaties wil het energiebedrijf bovendien proberen meer animo te creëren onder consumenten.

Opbrengst
Eneco verkoopt windcertificaten voor 25 euro per stuk. Deze certificaten vallen onder het product ‘HollandseWind’ dat Eneco aanbiedt. De opbrengst van de verkoop van windcertificaten gaat naar de financiering van het windpark De Beemden in Etten-Leur. Ruim een kwart van de kopers van de HollandseWind-certificaten is geen klant bij Eneco, maar wel geïnteresseerd in windenergie.

Het rendement van een windcertificaat ligt tussen de 2,5 en 3,5 procent, fors meer dan bijvoorbeeld de rente van een spaarrekening. Hoe hoog het rendement precies is, is afhankelijk van de windsnelheden in De Bilt. Op dit moment staan er op het windpark De Beemden al vijf windmolens die ieder 2 megawatt per stuk opwekken.