‘Windmolenbedrijven moeten weer de beste deals kunnen sluiten’

Windmolenexploitanten in het verzorgingsgebied moeten weer snel de beste energiedeals kunnen sluiten. Sinds augustus vorig jaar mogen exploitanten niet meer verschillende leveranciers voor levering en teruglevering contracteren. Daardoor wordt windenergie onnodig duur, vindt De Nederlandse Particuliere Windturbine Exploitanten (Pawex).

Niet optreden
Pawex diende eerder dit jaar een verzoek in bij de Autoriteit Consument en Markt om handhavend op te treden tegen Liander, maar dat verzoek wijst de ACM af. Het overheidsorgaan mag namelijk niet otpreden, omdat Liander geen verplichting heeft meerdere leveranciers op één aansluiting toe te staan.

‘Verander de regels’
Wel noemt de Autoriteit het ‘ongewenst’ dat netbeheerders niet meerdere leveranciers op één aansluiting toelaten. Windenergie zou nu onnodig duur worden doordat Liander de keuze voor bedrijven voor het beste aanbod belemmert. Gevolg: duurzame projecten die maar niet van de grond komen.

Inmiddels heeft de Autoriteit contact opgenomen met de gezamenlijke netbeheerders en de Vereniging EnergieData Uitwisselng. Het moet volgens de Autoriteit Consument en Markt mogelijk worden om meerdere leveranciers op één aansluiting toe te laten. Daarvoor moeten netbeheerders dan wel de regels veranderen.

Bedrijven dragen de lasten
Bedrijven als zwembaden en agrarische bedrijven met een warmtekrachtinstallatie dragen volgens de Autoriteit de lasten. Bij de productie van warmte komt namelijk elektriciteit vrij, die de bedrijven weer willen terugleveren. Nu is het niet mogelijk om twee contracten met voor ieder de beste te hanteren. Meer dan 200 bedrijven in het gebied van netbeheerder Liander zitten met het probleem.

Vorig jaar voerden de overheid het leveranciersmodel in. Sindsdien blijkt het niet langer mogelijk om meerdere EAN-codes op een aansluiting te gebruiken. Een EAN-code maakt het mogelijk om verschillende contracten bij verschillende leveranciers te gebruiken op dezelfde aansluiting.

Wat is een EAN-code?
In Nederland heeft iedere gas- of elektriciteitsaansluiting in Nederland een eigen EAN-code. ‘EAN’ staat voor ‘Europees Artikel Nummer’, een uniek getal van achttien cijfers. De netbeheerder geeft iedere aangeslotene zo’n nummer. Dan weet de netbeheerder precies wie een aansluiting heeft en wie de energieleverancier is.

Wie zelf de EAN-code niet weet, kan deze terugvinden op de jaarafrekening van het energiebedrijf. Ook kunnen klanten van energiebedrijven hun code zelf opzoeken via een speciale website. Door het adres in te vullen komt de klant achter de EAN-code en wie de netbeheerder in het woongebied is.