Veelgestelde vragen over energie

 

Kan ik altijd overstappen naar een andere energieleverancier?

Ja. Je kunt altijd overstappen naar een andere energieleverancier. Wel moet er rekening gehouden worden met de geldende opzegtermijn. Deze is wettelijk vastgesteld op een maximum van 30 dagen. Ook als je een energiecontract hebt afgesloten voor een bepaalde periode kun je gewoon overstappen naar een andere energieleverancier. Contracten voor een bepaalde periode zijn bijvoorbeeld 1 jaar vast, 3 jaar vast of 5 jaar vast. Als je zo’n contract in de tussentijd wilt beëindigen, moet je mogelijk wel een opzegvergoeding aan de betreffende leverancier betalen.

< Terug naar alle vragen

Zijn er kosten verbonden aan het overstappen naar een andere energieleverancier?

Er zijn in principe geen kosten verbonden als je overstapt naar een andere energieleverancier. Indien je een contract voor een bepaalde periode hebt bij je huidige leverancier (bijvoorbeeld 1 jaar vast, 3 jaar vast of 5 jaar vast), dan moet je mogelijk wel een opzegvergoeding betalen als je het contract tussentijds wilt beëindigen.

< Terug naar alle vragen

Mag mijn huidige energieleverancier een opzegvergoeding vragen?

Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, hoef je geen opzegvergoeding te betalen. Indien je een contract hebt afgesloten met een bepaalde tijdsduur, mag de leverancier wel een opzegvergoeding vragen als je het contract tussentijds wilt beëindigen. Meestal ligt dit bedrag zo tussen de €50,- en €150,-. Onderzoek dus voordat je overstapt goed wat een eventuele opzegvergoeding bedraagt. Raadpleeg hiervoor de algemene voorwaarden van het contract.

< Terug naar alle vragen

Hoelang duurt het voordat ik ben overgestapt?

Meestal duurt dit ongeveer een maand. Dit is vooral afhankelijk van het moment dat jouw nieuwe energieleverancier een “switchverzoek” indient bij de netbeheerder. Je kunt ook zelf een gewenste overstapdatum aangeven. In dat geval is de tijdsduur afhankelijk van jouw verzoek. Indien je aangeeft per direct (of zo snel mogelijk) over te willen stappen, duurt het dus meestal ongeveer een maand.

< Terug naar alle vragen

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Meestal kost groene stroom voor consumenten ongeveer evenveel als grijze stroom. Het is echter wel duurder om groene energie te produceren. Dat de tarieven toch ongeveer gelijk zijn, heeft te maken met het feit dat de overheid bedrijven financieel steunt die groene stroom produceren. Ook houden de energieleveranciers hun tarieven voor groene stroom bewust laag om meer klanten aan te trekken.

< Terug naar alle vragen

Hoeveel kan ik besparen als ik overstap van energieleverancier?

Het is lastig te zeggen hoeveel kosten je kunt besparen als je overstapt naar een goedkopere energieleverancier. Dit is van veel factoren afhankelijk, maar vooral van je huidige energiecontract. De kostenbesparing kan variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar.

Houd ook rekening met een eventuele opzegvergoeding indien je een contract voor een bepaalde tijd hebt afgesloten (bijvoorbeeld 1 jaar vast, 3 jaar vast of 5 jaar vast).

< Terug naar alle vragen

Hoe verander ik van enkeltarief naar dubbeltarief (piek- en daltarief)?

Er zijn energieleveranciers die alleen een enkeltarief aanbieden. Dan is het niet mogelijk om naar een dubbeltarief over te stappen. In dit geval kun je eventueel naar een andere energieleverancier overstappen, die wel de mogelijkheid van een dubbeltarief aanbiedt.

Als je kunt overstappen naar een dubbeltarief, moet je over een zogenaamde ‘dubbele meter’ beschikken. Zo’n meter kan het verbruik in de piekuren en in de daluren apart registreren. Meestal hebben mensen die een enkel tarief betalen een zogenaamde ‘enkele meter’. Neem contact op met je energieleverancier voor de mogelijkheden om de meter te vervangen.

Als je een contract voor een bepaalde tijd hebt afgesloten (bijvoorbeeld 1 jaar vast, 3 jaar vast of 5 jaar vast), kan het zijn dat de energieleverancier niet wil meewerken aan de overstap naar een ander type tarief. Raadpleeg in zo’n geval de algemene voorwaarden van het contract.

< Terug naar alle vragen

Hoe verander ik van dubbeltarief (piek en dal-tarief) naar enkeltarief?

Als je op dit moment een dubbeltarief betaalt beschik je waarschijnlijk over een zogenaamde ‘dubbele meter’. Zo’n meter kan het verbruik in de piekuren en in de daluren apart registreren. In principe is zo’n dubbele meter ook gewoon geschikt om te gebruiken als je een enkeltarief gaat betalen.

Als je een contract voor een bepaalde tijd hebt afgesloten (bijvoorbeeld 1 jaar vast, 3 jaar vast of 5 jaar vast), kan het zijn dat de energieleverancier niet wil meewerken aan de overstap naar een ander type tarief. Raadpleeg in zo’n geval de algemene voorwaarden van het contract.

< Terug naar alle vragen