Planbureau: ‘Zonne-energie is niet gevaarlijk’

Het energienet kan de groei van het aantal zonnepanelen wel aan. Daarmee is zonne-energie geen gevaar voor het energienet. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en DNV GL (voorheen KEMA).

Meer zonnepanelen
Nu er in Nederland steeds meer zonnepanelen op de daken van woningen en kantoren komen te liggen, groeit het vermogen aan zonne-energie jaarlijks. Ook voor dit jaar is de verwachting dat er meer zonnepanelen bijkomen. Dat zou voor zogenaamde ‘black-outs’ zorgen, maar daar is volgens het Planbureau voorlopig nog geen sprake van.

De onderzoekers concluderen dat het laagspanningsnet de groei van zonnestroom prima aankan en dat we ons nog nergens zorgen over hoeven te maken. Volgens het Planbureau kunnen de huidige distributienetten zo’n 16 gigawatt zonnestroom aan. Voor 2020 wordt ‘slechts’ een vermogen van 4 gigawatt verwacht.

Uitbreiding energienet is onnodig
Met het onderzoek van het PBL staat het onomstotelijk vast: een uitbreiding van het energienet is niet nodig. De komende jaren kan het aandeel zonnestroom stevig doorgroeien. Volgens brancheorganisaties hoeft Nederland nog tot zeker 2025 of zelfs 2030 geen maatregelen te nemen om black-outs op het netwerk te voorkomen.

En als er dan straks toch maatregelen nodig blijken te zijn, zijn dat volgens de organisaties maar ‘bescheiden maatregelen’. Daarbij valt te denken aan ‘een betere sturing van de vraag naar stroom’ en het aftoppen van de pieken in de zomer. Een nieuw energienet is dan dus onnodig.

Een zonnepaneel is minder duur
Dat Nederland nu zoveel zonne-energie produceert, is volgens het CBS eenvoudig te verklaren: de prijs van zonnepanelen daalde snel op de wereldmarkt. Daardoor verdubbelde de elektriciteitsproductie uit zonnepanelen in 2013 voor het derde jaar op rij. De brancheorganisaties verwachten dat Nederland de komende jaren alleen nog maar meer gebruik gaat maken van stroom uit zonnepanelen.