Nederland krijgt ‘stroom’ uit IJsland

Nederlandse ‘groene energie’ is afkomstig uit IJsland. Aanbieders van groene stroom doen het regelmatig voorkomen alsof de stroom daadwerkelijk bijdraagt aan de productie van groene energie, maar eigenlijk maken ze gebruik van zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO). Dat die garanties nu uit IJsland komen, is nieuw. Tot nu toe kwamen de GvO’s vooral uit Noorwegen.

Een derde

Een derde van ons hele stroomverbruik werd het afgelopen jaar ‘vergroend’ met certificaten uit IJsland. Die certificaten voegen niets toe aan de energietransitie. De fysieke stroom komt ook nauwelijks aan in Nederland, het gaat alleen maar om papierwerk. Volgens Markus Schmid van WISE is het logisch dat energieaanbieders gebruikmaken van IJslandse certificaten: “Nu Noorse GvO’s een slechte naam hebben gekregen, zien we een verschuiving van Noorse waterkracht naar andere goedkope aanbieders. Bijvoorbeeld Zweden, Finland en nu dus ook IJsland.”

Dat IJsland nu als importland van groene energie dient, is volgens de vereniging een heel goed voorbeeld van gesjoemel. WISE wijst er namelijk op dat er helemaal geen fysieke kabel is die de stroom van IJsland naar Nederland kan brengen.

IJsland: geen probleem, maar in Nederland wel.
Niemand op IJsland ligt wakker van het feit dat de energiemix voor hun nu een stuk grijzer is. De verkoop van groene stroom is namelijk alleen een papieren oefening. Maar in Nederland zit dat toch een stuk anders.

Nederland kent namelijk veel energieaanbieders die maar wat trots zijn op hun spotgoedkope groene stroom. Volgens WISE wekken die energieaanbieders in werkelijkheid helemaal geen groene stroom op. Sinds 2012 roept de vereniging bedrijven en burgers op te kiezen voor Nederlandse groene stroom. Kennelijk met succes, want steeds meer particulieren en bedrijven kiezen bewust voor Nederlandse windenergie. En daarmee laat Nederland zien weldegelijk problemen te hebben met de sjoemelstroom.

Schaarste
Energiemaatschappijen moeten nu ook wel uitwijken naar andere landen, want de Nederlandse GvO’s worden schaars. Zodra de buitenlandse groencertificaten niet meer beschikbaar zijn, zullen aanbieders van groene energie dan toch echt zelf nieuwe duurzame energieprojecten moeten realiseren.