Nederland krijgt last van sancties

Ook Nederland krijgt last van de sancties tegen Rusland. Alles wat de Russische oliebedrijven raakt, kan ook de Nederlandse economie raken. Rusland zou al zinnen op een uitbreiding van de huidige Europese boycot. Dat schrijven Russische persbureaus.

Afhankelijk van Russische olie
De hele Nederlandse economie is gevoelig voor de invoer van energie. We zijn erg afhankelijk van Russische olie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek komt er jaarlijks zo’n 75 miljard euro aan energie binnen in de haven van Rotterdam. Daarvan komt een derde uit Rusland. “Rusland is nu onze belangrijkste olieleverancier. Vroeger haalden we juist de olie vooral uit het Midden-Oosten”, zegt Peter Hein van Mulligen tegen NOS op 3.

Duurder
Niet alleen de oliebedrijven merken de Russische sancties. Nederland is voor een groot deel afhankelijk van Rusland. Machines staan namelijk ingesteld op het type olie dat Rusland aan Nederland verhandelt. Zodra bedrijven olie uit andere landen moeten halen, brengt dat extra kosten met zich mee.

Volgens deskundigen levert dat misschien problemen op voor de Rotterdamse haven. Als er minder Russische olie binnenkomt, moet Nederland op zoek naar andere bronnen. Daar moet de hele Nederlandse industrie zich dan op aanpassen. Daardoor moeten bedrijven een hoop dure investeringen doen.

Omvliegen
Russische persbureaus speculeren al over een sluiting van het Siberische luchtruim. Gisteren zei ook Air-France KLM-topman Camiel Eurlings al dat er een sluiting van het Russische luchtruim aan zit te komen: “Als dat dichtgaat, moet Nederland ver omvliegen. Dat is slecht voor zowel de Russische als de Europese economie.”

Bedrijven en banken uit Rusland hebben nu al grote moeite om geld te lenen in Europa. Steeds meer Russische zakenmensen komen op de zwarte lijst te staan. Daardoor voelen ook de Russische oliebedrijven de sancties. Dat vertaalt zich dan weer terug naar Nederland.

Energieprijs
Toch gaat de energieprijs voorlopig niet omhoog. De vraag naar Russisch gas is laag, aangezien energiebedrijven het meeste gas uit het gasveld bij Slochteren halen. Energiebedrijf Nuon zei eerder al dat de prijs alleen een beetje omhoog zou kunnen gaan als Nederland te maken krijgt met strenge wintermaanden.