Miljard meer apparatuur, minder stroomverbruik

Ondanks een enorme toename van het aantal apparaten, verbruiken gezinnen minder stroom. Vorig jaar verbruikten alle gadgets samen in Amerikaanse huishoudens 12 procent minder stroom dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumer Electronics Association (CEA).

Opmerkelijk
Dat het energieverbruik afneemt, is opmerkelijk. In de afgelopen 4 jaar zijn het aantal gadgets met ruim een miljard toegenomen. Volgens het onderzoek neemt het stroomverbruik vooral af dankzij energiezuinigere televisies en computers.

De televisie is al jaren de grootste stroomverslinder. Het neemt maar liefst 30 procent van het stroomverbruik voor zijn rekening. Gelukkig worden televisies steeds zuiniger. In 2013 verbruiken televisies al 23 procent minder energie dan in 2010.

Minder aangesloten TV’s
Volgens de onderzoekers van CEA zijn er veel minder aangesloten televisies. Dat komt vooral dat veel mensen de ouderwetse beeldbuis-tv hebben afgedankt. Ondanks het lagere aantal televisies blijven we massaal onverminderd televisie kijken. De tijd dat een tv aanstaat is zelfs omhoog gegaan. Dat de energierekening niet stijgt, komt doordat de platte schermen van tegenwoordig 14 Watt minder energie verbruiken dan in 2010. De televisies werden wel steeds groter, van 29 inch naar 34 inch. Ze verbruiken om en nabij 20 procent minder stroom dan in 2010.

Computers en laptops
Tegenwoordig gebruiken ook steeds minder mensen de ouderwetse computer. Ook de laptop wordt nu snel weggedaan. Sinds 2010 daalde het stroomverbruik met meer dan een kwart, doordat meer mensen gebruikmaken van energie-efficiëntere tablets. Die verbruiken in vergelijking tot een laptop zo’n negen keer minder stroom. Logisch: de nieuwe led-schermpjes verbruiken bijna de helft minder energie dan hun voorgangers.

Het stroomverbruik van gadgets ligt nog wel een beetje boven het verbruik van gadgets in 2006. Toch ontwikkelt het stroomverbruik zich positief. De ontwikkeling van zuinigere apparatuur is dan ook van groot belang. Het toekomstige ‘Internet of Everything’, waarbij consumenten alles via het internet kunnen regelen, gaat er voor zorgen dat we in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar gebruikmaken van spullen met een stekker eraan.