Lager BTW-tarief blijft voorlopig

Het lagere BTW-tarief voor onderhoud aan de woning, blijft voorlopig. Daarmee probeert de overheid twijfelende consumenten over de streep te trekken. Door vakmensen in te schakelen voor klussen in- en om de woning, profiteren consumenten langer van de tijdelijke BTW-regeling rondom arbeidskosten.

Zes in plaats van 21
De BTW over arbeidskosten blijft daarmee nog even zes procent, in plaats van 21 procent. De verlaging gaat nog tot halverwege 2015 door: tot juli om precies te zijn. Daarover zijn het kabinet en de oppositie het eens geworden in het begrotingsoverleg voor volgend jaar. Op Prinsjesdag maakt de regering al haar plannen bekend.

Het woonakkoord, zoals het akkoord heet waarin de BTW-tarieven geregeld zijn, verscheen in februari vorig jaar. Toen sprak het kabinet voor de eerste keer met D66, ChristenUnie en SGP af om de btw op renovatie en het herstellen van de woning te verlagen.

Blijven verlengen
Het lijkt erop dat de overheid de regeling voor het lagere BTW-tarief maar blijft verlengen. Oorspronkelijk zou het programma namelijk tot februari 2014 lopen. Daar kwam toen een halfjaar bij. Nu ook dat halfjaar om is, is het voor de overheid tijd om weer te verlengen. Uiteraard weer met een half jaar.

De verlenging is goed nieuws voor consumenten die twijfelen over de isolatie van de woning. Zij kunnen dankzij het lagere belastingtarief ervaren vaklui inschakelen. Want isolatie werkt alleen als het op de juiste manier is geïnstalleerd. En dat is moeilijker dan veel consumenten denken. De lagere belasting op de arbeidskosten levert ook meer werkgelegenheid op.