‘Bespaar geld! Stap over!’

Veel consumenten laten jaarlijks honderden euro’s liggen door bij dezelfde energiemaatschappij te blijven. Juist nu trekken grote energiebedrijven nieuwe klanten over de streep met lage instaptarieven. Wie overstapt, bespaart. Maar dat heeft nog niet iedereen door, stelt de Vereniging de Vastelastenbond.

‘Dief van hun eigen portemonnee’
Volgens Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is 65 procent van de Nederlandse huishoudens nog ‘dief van hun eigen portemonnee’. De huishoudens laten hun contracten bij de energieaanbieders stilzwijgend verlengen. Dat terwijl er een grote besparing te behalen valt, zegt de vereniging: “Als huishoudens nog niet zijn overgestapt naar een andere energieleverancier kunnen ze tot wel 425 euro besparen op hun energiekosten.”

De bond deed onderzoek naar het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract op de energiemarkt. Uit het onderzoek blijkt dat het verschil 425 euro bedraagt. Hoeveel een consument precies kan besparen, hangt af van het persoonlijke energieverbruik.

De duurste en de goedkoopste aanbieder
Bij laag verbruik kunnen klanten het beste kiezen voor Nuon. Maar daar kunnen alleen nieuwe klanten het goedkoopste contract afsluiten. Bij laag verbruik kunnen consumenten zich beter niet melden bij de Nederlandse Energiemaatschappij. Middenmoters- en veelverbruikers kunnen volgens het onderzoek het beste kiezen voor Budget Energie.

Klanten binnenhalen
De vereniging zegt dat het verschil in tarieven voor nieuwe en bestaande klanten eenvoudig te verklaren zijn: “Energieleveranciers bieden lage tarieven om klanten binnen te halen.” Niet zelden liggen die tarieven zelfs onder de inkoopprijs. “Omdat klanten na het eerste jaar niet overstappen, kunnen energiebedrijven toch nog geld verdienen. Dan plukken ze de vruchten van dure verlengtarieven.”

En juist die verlengtarieven zitten de Vastelastebond dwars. Naar eigen zeggen stimuleert de bond consumenten om kritisch te zijn en nu actie te ondernemen. Consumenten doen er goed aan om jaarlijks over te stappen. Op die manier maken ze optimaal gebruik van de prijsverschillen in de energiemarkt. Wolfert zegt nieuwsgierig te zijn naar de prijsverschillen tussen tarieven voor nieuwe en bestaande klanten. Daar gaat de bond dan ook nog onderzoek naar doen.