Energieleveranciers benadelen klanten met zonnepanelen via energiebelasting

Wie zonnepanelen op het dak heeft en een eigen huis bezit, is vaak de dupe van de energieleverancier. Dat zeggen verschillende vergelijkingswebsites. Energieleveranciers geven een alternatieve terugleververgoeding, in plaats van het leveringstarief, waar ook de energiebelastingen al bij zitten. Huiseigenaren zouden jaarlijks tientallen tot honderden euro’s mislopen, meldt de Vereniging Eigen Huis.

Verrekenen
Huishoudens met zonnepanelen wekken overdag stroom op en leveren het stroom dat ze overhouden terug aan het energienet. ’s Avonds wekken ze geen stroom op en kopen dan energie van het energiebedrijf. Uiteindelijk verrekent de aanbieder van energie het verschil op de energierekening, maar energieleveranciers bepalen zelf op welke manier dat gebeurt.

Daardoor zijn volgens de vergelijkingssites vooral klanten van Delta, Electrabel, Energiedirect en de Nederlandse Energiemaatschappij de dupe. Vaak hebben huishoudens zowel zonnepanelen, als een contract voor dag- en nachtstroom. En juist daar gaat het mis.

Lage vergoeding
Zodra een opwekker van zonne-energie het stroom teruglevert aan het energienet, streept de energieaanbieder de hoeveelheid teruggeleverde stroom meteen weg tegen alle verbruikte stroom. Ten minste, dat is hoe het bij de meeste aanbieders gaat. Maar niet bij Delta, Electrabel, Energiedirect en de Nederlandse Energiemaatschappij. Zij hebben andere regels, waardoor ze ook anders te werk gaan.

Zo krijgen consumenten die zelf energie opwekken een lage terugleververgoeding, als ze overdag meer energie opwekken dan ze verbruiken. Ze krijgen zo’n vergoeding in plaats van het leveringstarief inclusief de energiebelastingen.

Gedupeerd?
Huishoudens die willen weten of ze ook worden benadeeld, kunnen de energiejaarrekening controleren. Daar staat op of ze de energiebelasting van hun leverancier hebben teruggekregen. Dat zegt ook Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging eigen Huis. Volgens haar kunnen consumenten twee dingen doen: “Of ze wisselen van energieleverancier, of ze zetten hun contract voor het dag- en nachttarief stop. Ze kunnen dan kiezen voor een enkel tarief.”

Alvorens met een aanbieder in zee te gaan, is het goed om energiebedrijven te vergelijken via EnergieVergelijker.net.